Isărescu a dat cu Veorica-n gard

Nu pot, pe bune, chiar nu pot. Initial, m-am tot abtinut sa postez ceva despre numirea Veoricai in functia de consilier pe strategie la BNR. Numirea, facuta de ditamai Mugur Isarescu, guvernatorul BNR.

Insa, pe masura ce trecea ziua, simteam ca ma incarc daca nu scriu nimic. Asa, cumva, de parca as trada si nu m-as duce in Piata Universitatii in anii ’90, sau in Piata Victoriei, mai tarziu. Si nu am mai rezistat. E trecut de trei noaptea, mi-e clar ca nu pot dormi, trebuie sa scriu ceva.

Isarescu a fost numit in functia de guvernator BNR de Iliescu insusi, in septembrie 1990. Asadar, banuiesc ca este cel mai vechi demnitar al statului roman. Si, cu siguranta, cel mai vechi guvernator de banca nationala din lume. Avea respectul meu, nu doar pentru vechimea lui in functie, dar si pentru masurile luate de-a lungul timpului. Cu toate cu multi, priceputi in ale finantelor, le-au tot contestat.

Matematic, daca PSD a guvernat 75% din cei 31 de ani de la revolutie, e clar ca Isarescu a lucrat si convientuit cu ei in toata aceasta perioada. Mai mult, la ultima numire a guvernatorului, el a fost sprijinit pentru a-si prelungi contractul de catre PSD. Asa ca, probabil, are de platit inapoi niste servicii coanei Veorica.

Acum, ce am eu cu femeia? Era o simpla profesoara de tehnologie din Videle, colega de cafea cu Carmen Dan (cea care a raportat ca si-a gasit microfoane in prize,… remember?), secretara la aceeasi scoala de renume teleormaneana. Ambele, numite de Dragnea. Cel care a plasat, personal, mii de oameni in administratia centrala si locala. Si de aia se mira astia de ce multi sefi sunt impotriva sistemului actual. Pe care, e evident, actuala putere nu il poate destructura.

Cand a numit-o Dragnea ca prim-ministru, tot ce a putut spune despre Veorica a fost ca nu este conflictuala. Cu alte cuvinte, este ca o matura: unde o pui, acolo o gasesti! Pe bune, asta te recomanda sa fii primul ministru?

Ce a ramas in urma ei?

Rusinea de fi reprezentat, ca roman, de o asa catastrofa in intalniri internationale, unde interlocutorii se simteau evident stanjeniti de alaturarea cu Veorica. Mai mult, ea insasi nu stia, de multe ori, in ce oras, sau tara, se afla in vizita.

Sa stai tu 9 ani la Bruxelles, ca europarlamentar si sa nu inveti o limba straina decat pana la nivel de “Make a photo”, sau de “He, he…!” Asta, da, chiar poate fi o performanta. Era cunoscuta in Parlamentul European ca aparand mereu cu niste pungi de cumparaturi, fara sa vorbeasca cu niciun parlamentar strain, sau sa ia niciodata cuvantul in plen.

Ea era prim-ministru pe 10 august 2018, pe vremea renumitului muie PSD cand am fost in Piata Victoriei si, impreuna cu o suta de mii de oameni, am fost gazat si alergat de niste mizerii de jandarmi si politisti condusi de ea si de colega ei de cafea din cancelaria din Videle. Niciodata nu voi uita sau ierta asta! Nu doar pentru mine, ci si pentru copiii, femeile, bolnavii, batranii care au fost pusi in situatia umilitoare de a fi gazati, alergati si haituiti doar pentru ca protestau.

Am avut in viata mea profesionala ocazia sa fiu si consilier si sa fac si cursuri de strategic thinking si chiar sa practic asa ceva. O perioada, chiar am fost consilier de ministru al comunicatiilor, domeniu cunoscut de mine foarte bine la acel moment. Iar strategii am facut pentru mai multe companii si domenii. Zic eu, cu success. Adica, chiar s-au obtinut bani cu planurile facute de mine. Nu spun asta ca sa ma laud, ci ca sa arat ca ma pricep, cat de cat, la ce inseamna consilier pe strategie. Sau ce ar trebui sa insemne rolul asta.

Dar cand l-am auzit pe consilierul Adrian Vasilescu al lui Isarescu, care explica numirea Veoricai prin faptul ca BNR are nevoie de cineva care a baut cafea in zona verde cu cei mari de la Bruxelles, a fost maxim! Saracu’ om, de ani de zile a fost mai mult pe PR, a explicat toate miscarile BNR, ca sa cada bine. Si vine acum incearcand sa repare cacatul facut, spunand ca Veorica e cea mai potrivita. Cea mai potrivita sa ce? Pai ce explica el, asta cu cafeaua, e rol de PR, nu de strategie. Strategia o faci in birou, gandind viitorul si punand cap la cap ipoteze, planuri, optiuni, probabilitati. Nu stand la cafea. Aia e PR, sales, lobby, spune-i cum vrei…

In plus, Veorica nu era primita, ca prim-ministru, de leaderii adevarati, care o evitau elegant. Si in SUA a avut o vizita ratata, in care s-a facut de rusine. Daca in rol de prim-ministru nu era frecventabila, de ce ar fi in nou rol de consiler?

E clar ca sunt niste servicii de reciprocitate ce trebuie returnate, pentru ca, de! si Veorica a fost om cu Mugurel, realegandu-l in noul mandat, pe vremea cat era sef PSD. Deci si el trebuie sa-si plateasca partea. Cum e vorba aia, “there is no free lunch!”

Bai, dar sa te faci tu de rahat in asa hal, incat sa dai calci in picioare o cariera de peste 30 de ani, ce parea impozanta, mi se pare cheap rau de tot. Iar salariul ala de cat o fi, daca ii datora ceva Veoricai, putea sa i-l dea din banii lui de la vie, de unde isi vinde vinurile, doar sa stea acasa, sa nu apara alaturi de imaginea BNR.

De ce sa ne mai miram ca lucrurile nu functioneaza la noi ca intr-o tara normala? Poate ca e normal cum fac astia si doar eu nu sunt normal in tara asta…

Imi cer scuze daca am scris prostii. Nu mai am nerv sa recitesc si sa verific, asta e! Poate, maine, cand voi vedea textul, voi sterge postarea, ca e penibila. Dar, in acest moment, va spun cu mana pe inima, asta simt!

Singura scuza pe care o am la indemana e ca, pana mea!… e trecut de patru dimineata.

Apropo! Bai, romani, ne trezim si noi, pana la urma?

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *