Poli-tikie de margaritar…

In sfarsit, s-a realizat o minune si s-a schimbat si la noi, democratic, un guvern. Dupa anomaliile ultimelor guverne PSD, date jos chiar de seful partidului, care-si numise singur premierii doriti, motiunea de cenzura si, mai apoi, investirea liberalilor face parte dintr-o politica normala in orice tara. Felicitari opozitiei unite (dar si celor din PSD si Pro-Romania) care au votat pentru guvern.

Imi permit cateva cuvinte despre fiecare player din jocul asta:

MGxG
MGxG

– Ludovic Orban, indiscutabil si-a depasit cu mult conditia si perceptia creata. Cel putin in ochii mei. Multi il prezentau la zeflemea, ca bea si canta la chitara si ca e slab, nu e politician. Si care-i problema? Churchill, Nichita Stanescu, sau chiar Base sunt cateva nume care arata ca oamenii care beau vartos nu sunt implicit straini de idei de geniu. Cand a fost anchetat s-a cerut afara, apoi a preluat PNLul cand era destul de jos, ceea ce a permis PSD sa urge covarsitor la alegeri in 2016. A avut ideea sa-l ia pe Rares Bogdan, aducand astfel cel mai mare scor partidului si acum e primul prim ministru al unui guvern liberal dupa razboi, Pentru asta a dovedit o putere de negociere nemaipomenita, reusind ceea ce aproape nieni nu credea: sa-i aduca pe toti de care avea nevoie sa-l voteze. Chapeau!

– Dan Barna – si-a dat seama, dupa niste balbaieli initiale, ca nu este alta sansa viabila decat sa voteze guvernul. Probabil este cel mai periculos adversar al Veoricai in a atinge turul al doilea, de aceea tot felul de atacuri impotriva lui. Insa ar trebui sa le clarifice, altfel mereu va pluti o indoiala asupra lui. In final, si-a declarat sprijinul total (nu neconditionat) iar in perspectiva, impreuna cu PNL va forma noua majoritate rezultata dupa viitoarele parlamentare – anticipate sau nu.

– Victor Ponta – marele pierzator al zilei de ieri. Dupa ce, in ultimele luni isi facea aparitia pe la toate televiziunile calare pe un cal alb si salvand natiunea, toate deciziile stand in pixul lui (sabia, adica), acum si-a arata adevarata fata, aia de Puie Monta, care, in realitate nu s-a schimbat niciodata. A ramas si fara alianta si cu curu’ intre barci. Si a pierdut si partidul nou creat… Ca si pe celalalt din care a fost plecat.

– Viorica Dancila – la fel ca si mentorul ei, Dragnea, a pierdut tot. Si pozitia de premier si guvernul PSD si pozitia in partid – va fi imediat detronata dupa Sarbatori, dupa ce taie porcu’ astia, baronii, de! Despre turul doi nici nu mai poate fi vorba, nu o va mai sprijini nimeni, pentru ca nu mai are acces la butoane, adica la bani. Singura candidate din istoria omenirii care lupta impotriva propriului popor… Jalnic! Cea mai mare rusine in scaunul de premier al Romaniei…

– Rares Bogdan – pe val, a avut inspiratia sa accepte oferta lui Orban si de atunci a devenit tot mai puternic. Sper sa se impace cele doua orgolii si sa nu se rupa colaborarea.

– Mihai Tudose – un tip tare, asa cum il banuiam. Acum se vede ca nu se lasa calcat in picioare nici de Ponta, dupa ce l-a flituit si pe Dragnea. Care l-a dat jos pentru ca se avea prea bine cu Iohannis. El a spus vorba aia celebra, cand i-a vazut pe pesedisti dupa infrangerea de la euro-parlamentare: Bai, ce fete au astia! Hai sa trimitem pe cineva dupa prosoape, ca astia ingroapa PSDul 😊

– Calin Popescu Tariceanu – incearca sa mai salveze si el ce poate din ALDE, ca oricum nu reuseste decat agata de cineva, ca nu mai face pragul de 5% in primavera. S-a aliat cu Puie, sperand sa reinvie USL reloaded. Niama putirinta, unul a votat cu guvernul, celalat nu… Ce mai aliante fac si astia, frate!

– Cozmin Gusa – prima dragoste nu se uita, insa va calari un cal mort. Si-a motivat inscrierea in PSD ca o piedica impotriva intrarii lui Barna in turul doi, care ar fi anti interesului national. Acum pierde masiv, atat pentru ca a picat Dancila, cat si pentru ca si-a pierdut licenta. Ca sa nu mai vorbim ca a compromis total postul TV, care odata era varf de lance impotriva coruptiei si PSD, pe timpul demonstratiilor anti Ordonanta 13. Ce bine ca Rares s-a salvat!

– Traian Basescu – ramane acelasi tip cu o inteligenta politica deosebita. Are meritul de a-si fi aliniat PMPul alaturi de liberali.

– Klaus Iohannis – a castigat toate bataliile duse de cand a venit. A prins guvern PSD cu Ponta. L-a schimbat cu Ciolos, de am mai avut si noi un an de aer mai proaspat. Apoi, pentru ca opozitia a fost lamentabila, a venit PSD Dragnea cu 60 la suta peste el. A facut ce-a facut, a intrat peste astia Ia Guvern, a aratat elefantii, a coborat in Piata (l-am vazut atunci, in jacheta rosie, cand Mircea chiar a dat mana cu el), a chemat strada alaturi, a contestat la Curte, a sprijinit-o pe Kovesi cat a putut. A fost consecvent anti-coruptie, anti-Dragnea si anti-PSD, iar acum isi vede instalat un govern liberal. Cu care va avea mult de lucru, pentru ca mizeria lasata in cocina e mare.

Iar noi, romanii, avem multe asteptari. Bine macar ca scroafa n-a murit sprijinita cu spatele-n usa…

3 Replies to “Poli-tikie de margaritar…”

  1. Buna! Imi plac ideile mentionate de tine. Nu sunt de acord cu toate insa. De exemplu, eu nu il vad pe Klaus Iohannis un castigator ci mai degraba un oportunist.
    (1) a fost propunerea USL-ului de prim-ministru, a girat acea alianta cu PSD-ul iar PSD-ul de atunci era acelasi cu cel de acum. Nu exista scuza pt asta decat ca si-a dorit putere pentru el si atat. Nimic pentru tara.
    (2) putea sa nu o mai accepte pe Vasilica drept prim-ministru. Nici pt asta nu gasesc scuza.

    Acestea sunt doar 2 motive care imi vin acum in minte. Meritul lui Iohannis nu este ca a facut ceva bun ci ca nu a facut ceva rau (sau, mai bine zis, atat de rau…). Este tot un om din vechea politica. L-am votat cand a candidat contra lui Ponta dar daca ar ajunge in turul 2 cu Barna as vota Barna.

    De acord cu surpriza pe care ne-a oferit-o Orban. Desi alternativa celor care l-au sprijjnit acum era PSD-ul, iar PSD e clar in cădere libera. Adica cine a fost destept si a vrut sa ramana in carti a votat guvernul actual. Cine nu, va cadea impreuna cu PSD-ul.

    Seară frumoasă! 🙂

    1. Ce repede uitam, mai ales dupa ce a trecut urgia… Dupa ce PSDragnea a castigat cu peste 60%. Liviut a pus saua pe Romania. Si-a instalat, in toate pozitiile si la nivel national, doar oamenii proprii, care, va amintiti, ii jurau in Sala Palatului credinta. Vreti sa fiu presedintele vostru?
      In doua luni de la alegeri a inceput atacul asupra justitiei. Cand cu ordonanta 13, singurul care a oprit dezastrul a fost Iohannis, care s-a dus la sedinta guvernului sa vaneze cei doi elefanti. Apoi a iesit in strada, in jacheta rosie, alaturi de noi, pentru a protesta.
      Singur, alaturi de doamna Kovesi, a infruntat si oprit tavalugul pesedist. Imi amintesc ca, in timp de degeram in Piata, Dragnea l-a sacrificat pe Ciodache, ca ministru al justitiei. Maaama, ce victorie obtinusem… Da, erau momente in care ne multumeam si cu astfel de ciosvarte aruncate multimii. Iohannis e singurul care s-a batut pe la Bruxelles, pe la Washington si in alte medii, sa arate ce mizerii faceau in guvern si parlament romanasii nostri patrioti, neaosi, aia crestini si mustaciosi. Toate semnalele venite inspre tara aratau ca cineva ne apara si ne protejeaza de visurile de marire ale lui Dragnea. Toate scrisorile cu To Do List trimise la Bucuresti, toate refuzurile de intalniri ale celor mari de afara, cum credeti ca s-au initiat? Cineva a luptat pentru asta, pana la a-l baga pe Liviut acolo unde-i e locul. Ceea ce, sa fim cinstiti, putini speram! Apoi, alagerile din mai, care au aratat, de fapt, o speranta ca putem iesi la lumina . Motiunea impotriva PSD, culminand cu daramarea guvernului si instalarea unuia non-PSD. Toate astea s-au intamplat sub influenta si cu sprijinul masiv al lui Iohannis.
      Instalarea doamnei LC Kovesi la Bruxelles, ca procuror-sef european, instalarea lui Mircea Geoana, ca vice la NATO, alegerea domnului Ciolos ca sef al grupului parlamentar format de presedintele Frantei, voi chiar credeti ca sunt coincidente? Toate, in acelasi timp? Hm… Inseamna ca nu stiti ce inseamna relatiile si negocierile internationale, la cel mai inalt nivel, acolo unde increderea se castiga extrem de greu, dar este atat de valoroasa. Sunt convins ca in toate aceste demersuri, Iohannis si-a spus un cuvant care a cantarit mult si a garantat pentru rezultate.
      De aceea este si unul dintre foarte putinii presedinti primiti la Washington de domnul Trump, in vizita oficiala, de doua ori in mandatul sau. Pentru ca isi respecta cuvantul dat.
      In conditiile astea, despre ce-ar avea de discutat cu doamna Dancila, despre calamitati?

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *