O problema majora care ma preocupa, si sunt convins ca nu doar pe mine, este cum sa scapam de PSD. Pentru ca stim ca sunt continuatorii Partidului Comunist, de fapt aceeasi Marie cu alta palarie. De 80 de ani asistam la un serial cu multe episoade sub diferite denumiri, PMR, PCR, FSN, PDSR, PSD… si totdeauna cu un final previzibil, puternic imbibat in populism, minciuna si demagogie.
Atata timp cat micul si berea vor fi distractia primordiala a romanilor ce voteaza, iar punga cu ulei si zahar atractia majora a tugulanilor, trebuie sa admitem ca PSD isi face temele cel mai temeinic (!) si, pe cale de consecinta, romanii ii voteaza in draci. Celelalte partide, din pacate slabe ca paiul, fac si ele joc de glezne in parlament, cica avem si noi opozitie, insa ele nu conteaza, de fapt. Doar cat sa faca niste titluri de articole si ceva reportaje pe la TV si pe Facebook.
Am mai spus aici ca, pe intreaga perioada cat avem aceasta situatie de fapt, Dragnea va fi seful Romaniei pana la moarte, pentru ca acum controleaza, cu mici exceptiii toate institutiile din Romania. Doar daca nu il inchid astia cu DNAul lor, insa sunt din ce in ce mai mici sanse, pentru ca nu vor mai avea legile pe baza carora sa-l acuze. Dar si atunci, daca va fi totusi arestat, il vor ridica la nivel de erou sacrificat pentru partid si va deveni un Vasile Roaita in viata, mai tare chiar decat Che Guevara. Insa la cum se voteaza in parlament noul Cod penal, mi-e clar ca voi imbatrani cu un nou Mare Conducator. Ca asta e soarta romanilor, ei nu vor schimbare, de fapt, le e caldut asa. Ei s-au descurcat cumva si sub turci, si sub nemti, si sub rusi, in cazul astora din urma cei cu limba mai lunga si coloana cea mai incovoiata fiind si cei mai privilegiati.
Am mai postat, acum cativa ani, ideea ca ar trebui schimbat sistemul de vot. Cel actual face o eroare majora, faptul ca echivaleaza modul de judecata al unui academician cu cel al unui analfabet. Sau, mai pe sleau, votul lor are aceeasi valoare.
Nu e drept! Atata timp cat cat academicianul are responsabilitatea de a duce stiinta lumii mai departe si chiar face asta, iar analfabetul este scutit de aceasta povara, nu cred ca este cel mai potrivit mod de a privi viitorul unei natiuni. Stiu ce inseamna democratia, asa zisa voce a poporului, adica fiecare sa participe la viata Cetatii, la deciziile si viitorul ei. Deci propunerea mea nu este de a elimina pe cineva de la vot, ci de a ramane consecventi acestei reguli de aur: toata lumea are dreptul sa voteze.
A mai fost in Romania, de fapt, inainte de Romania, din 1864 si pana in 1917, asa numitul vot cenzitar, care acorda dreptul de vot celor care aveau o avere peste un anume nivel stabilit. Aveau dreptul de a fi scutiți de censul de avere alegătorii care aveau calitatea de preoți ai parohiilor, profesorii academiilor și ai colegiilor, doctorii și licențiații diferitelor facultăți, inginerii și arhitecții (Cristian Ionescu, Drept constituțional și instituții politice, Editura All Beck, Ediția a II-a, București, 2004, p.260-261)
Ceilalti erau exclusi de la vot, asa ca nu puteau participa la luarea deciziilor. Era bine, era rau? Nu stiu. Stiu doar ca, un an mai tarziu, clasa politica, rezultata ca urmare a cestui sistem de atunci, faurea Romania Mare probabil cea mai insemnata realizare a poporului in istoria sa.
Ce propun eu este un nivel peste ce avem acum, dar si peste ce era acum o suta de ani. O combinatie care acorda tuturor dreptul de vot, dar si recunoaste gradul de implicare si responsabilitate al fiecaruia in societate.
Pe scurt, sistemul de vot pe care-l vad ar fi urmatorul:
– persoanele care au implinit 18 ani: 1 vot.
– cei care au bacalaureat: 2 voturi.
– persoanele care au absolvit o facultate: 3 voturi.
Astfel, se acorda TUTUROR dreptul de vot. Este respectata o scara a valoriilor UNIVERSAL ACCEPTATA de societate, indiferent care ar fi ea. De exemplu, toate angajarile in companii, sau in diverse institutii, se fac, pe diverse joburi si pozitii, in functie de nivelul de pregatire: liceu, facultate, specialitate, MBA etc. Asadar, nu este deloc o masura discriminatorie, pentru ca este, in fapt, aplicata in fiecare zi in orice societate normala. Pentru o anumita responsabilitate, il vrei pe cel care se pricepe cel mai bine. Asa ar trebui sa fie si pentru vot. Vrei sa stabilesti viitorul tarii? Ok, trebuie sa-mi demonstrezi ca te pricepi la asta, adica ai cat de cat compententele necesare si un minim interes si implicare in mersul societatii.
Cu sistemul asta, va dati seama cate promisiuni populiste ar trece fara efect, cate minciuni electorale ar ramane fara votanti? Mi se pare solutia ideala, ce ne-ar scoate din groapa in care ne afundam.
Incercati sa faceti un exercitiu al mintii si sa vedeti cum ar fi aratat castigatorii alegerilor in Romania daca s-ar fi aplicat acest model. Si nu doar la noi, mergeti si in alte tari si vedeti ca directia in care s-ar indrepta intreaga lume ar fi cu totul alta…
Mai mult, astfel se pot rezolva multe obiective pe care oamenii luminati le au si s-ar stavili valul de populism sau nationalism care reprezinta un pericol adevarat in multe dintre societatile actuale. Sincer, mi se pare o solutie ce ar rezolva atatea probleme, nu doar in Romania, ci si in America sau alte state care au luat-o razna.
Singura problema este ca, pentru votarea unui astfel de sistem, cel putin la noi, ar trebui sa-si dea votul PSDul. Care are printre votantii majoritari pe cei din categoria cu 1 vot.
Credeti ca-si vor taia ei craca de sub picioare?