Fericirea este ca un mușchi, trebuie antrenat zilnic

Cheslie Kryst, fostă Miss America în 2019, s-a sinucis, aruncându-se zilele trecute de la etajul 29 al blocului în care locuia. M-a tulburat atât de mult, mi se pare atât de nedrept să se întâmple așa ceva. Să fii tu cea mai frumoasă fată din America și să te sinucizi? Ce poate genera așa o tragedie?
Chiar nu am putut trece peste această știre, care m-a dus cu gândul la ceea ce se crede, în general, că sunt elementele ce alcătuiesc rețeta perfectă a fericirii: frumusețea, tinerețea, bogăția și faima, celebritatea. Conform acestei ecuații, Cheslie chiar ar fi trebuit să fie cea mai fericită persoană în viață! Pentru că aduna laolaltă toate componentele necesare, era frumoasă, inteligentă bogată și celebră. În plus, devenise avocat, lucra pro bono și absolvise și un MBA. Însă, se pare că nu e aşa simplu, viața nu e chiar o ecuație matematică.
Copii fiind, toți am citit basmul despre tinerețe fără bătrânețe și viață fără de moarte, în care visul ideal este utopia de a rămâne toți tineri și nemuritori. De fapt, te-ai gândit vreodată cum ar fi să trăiești veșnic? Să vezi că toți din jurul tău, prieteni dragi, copii, ori nepoți, dispar. Groaznic, într-adevăr, un gând insuportabil.
Sau, chiar mai mult, varianta în care toți oamenii să rămână la aceeași vârstă, să nu îmbătrânească niciodată. Care să fie acea vârstă? Copilăria, adolescența, tinerețea, maturitatea? Cum am putea decide? Cum ar mai apărea și evolua copiii? Oricum, e clar că ar fi o lume nefirească. De aceea, chiar și în basm, oamenii au încălcat regula și au preferat să îmbătrânească…
Că tot am adus vorba despre basme, Cenușăreasa este povestea fetiței modeste, muncitoare, ținută în umbră și umilită de noua ei familie, dar care devine prințesă. Poveste care a fost mereu asociată cu viața Prințesei Diana și felul în care a ajuns în familia regală britanică. Asta ar fi rețeta fericirii pentru milioane de fetițe care visează și își doresc ca o astfel de poveste să li se întâmple.


Dar, ia să vedem, oare a fost Lady Diana o femeie fericită? Din ce apare în diverse articole sau documentare, inclusiv în recentul film Spencer, se pare că era departe de această ipostază.

Să nu se înțeleagă că oamenii care sunt tineri, frumoși, bogați ori faimoși nu sunt fericiți! Evident, departe de mine o astfel de ipoteză. Însă pe lângă cele de mai sus, mai este un element, unul secret, pe care este musai să îl pui în creuzet spre a găsi fericirea. Aceasta este iubirea.

Probabil cel mai lung studiu din istorie este cel început la Harvard, în urmă cu peste 80 de ani, care și-a propus să analizeze elementele necesare pentru o viață fericită și a studiat, an de an, viețile a 724 de bărbați. Studiul, început în 1938, este în desfășurare și acum, având ca respondenți chiar și soțiile, copiii sau nepoții celor care au fost primii subiecți, ajungând la peste 2000 de subiecți. După atâția ani de studii și mii de analize, răspunsul pentru o viață fericită și lungă este atât surprinzător, cât și nemaipomenit de simplu: calitatea relațiilor ne tine fericiți și sănătoși. Mai pe scurt, iubirea. Iubirea pentru cel de lângă tine, pentru prieteni, pentru oameni, pentru un animal, o floare, un copac, un tablou sau o operă. Iubirea este medicamentul fără de care nu avem cum să ajungem la fericire.
Într-o scrisoare a lui Albert Einstein adresată fiicei sale, Leiserl, celebrul inventator îi destăinuie că există o forță universală care ţine unit laolaltă universul: iubirea. Ceea ce înseamnă lumină și energie. Și care nu apare pe niciun instrument de măsură, indiferent cât de sofisticat și precis ar fi.

Așa că, practicând iubirea, vom descoperi că fericirea este asemenea unui mușchi ce trebuie și el exersat și antrenat. Este nevoie, mai întâi, să o identificăm atunci când apare, să o recunoaștem și să o acceptăm. Apoi, ușor-ușor, ne vom obișnui cu ea și o vom primi în viața noastră. Încercați acest exercițiu al iubirii și, în final al fericirii. Sunt lucruri atât de simple și la îndemână.
De multe ori, când joc scrabble cu soția mea, ori dansăm sau ne uităm la vreun film, iar în jurul nostru se adună toți cei cinci “copii” adoptați – trei câini și două pisici – sunt convins că fericirea chiar există. Iar dacă se întâmplă să fie alături și cei doi băieți ai noștri, ea chiar este deplină.

Faceți antrenamentul ăsta zilnic, fără a fi nevoiți să mergeți la sală. Iubiți și fiți fericiți, e atât de mișto!

One Reply to “Fericirea este ca un mușchi, trebuie antrenat zilnic”

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *