Euro PA!… sau unde mergem noi, TOVule?

Randurile de mai jos nu sunt pentru mine, mie mi-a trecut vremea…

Pe 20 mai 1990, au fost primele alegeri libere din Romania, dupa 50 de ani. La toate sectiile de votare au fost niste cozi fenomenale, mai ceva ca alea de la prezidentialele de acum cinci ani. Imi amintesc ca am decis sa mergem la vot in ora cand se difuza Sclava Isaura, sperand ca lumea sa stea lipita de televizoare si sa fie cozi mai mici. Ti-ai gasit! Tot crancene erau cozile, indiferent de ora…

In anul ala, 20 mai a coincis cu „duminica orbului” era ceva religios, nu mai stiu exact. Sloganul FSN era „Trandafirul inflorete in mai”. Iar opozitia raspundea „… si se scutura in iunie”. Adevarul e ca in 13-15 iunie ne-au scuturat astia cu totul, de au iesit cu batele si cu minerii sa ne puna la punct pe noi, ai dracu’ de studenti si ’telectuali golani.

Eu ma inscrisesem prin aprilie la liberali, venisera unii prin Piata Universitatii si semnai acolo pentru partid. Insa cand am vazut ultima confruntare cu Iliescu, Campeanu si Ratiu, m-am sucit si am votat cu liberalii la partide, insa cu Ratiu la presedintie. Obisnuit cu starea de „golan” capatata la Universitate, credeam ca in fiecare oras cat de cat mai rasarit e un nucleu similar, anti-Iliescu si anti-FSN. Aiurea! A iesit nen’tu Ilici cu peste 86%, cel mai mare scor dupa cele de 99,9 procente standard ale lui Ceausescu! Si cu o majoratate zdrobitoare a FSNului. Imi amintesc si acum cum TVR dadea simularile alea de rezultate, cu arcul de cerc ce reprezenta Parlamentul fiind in majoritate rosu…

Eram disperat, nu intelegeam cum de eram atat de departe de realitate, ce sperante in desteptaciunea romanilor imi pusesem. Zadarnic! Cei 50 de ani de comunism au lasat dare adanci, iar alegerile astea erau abia la 5 luni dupa Revolutie.

Au trecut exact 29 de ani! Iar alegeri, iar sperante, iar umbra comunismului, sau mai degraba a totalitarismului se abate peste noi, si tot de la Rasarit. Ca nu degeaba se cheama cantecul ala al Phoenix-ilor In umbra marelui URS(S). Cum dracu’ de-am ajuns in acelasi punct, cu spaima concreta de ce poate fi mai rau, de intoarcerea la adresari cu „tovarase”, cu impartirea oamenilor in „ai nostri” si ceilalti. Cu accesul in orase pe baza de parola! Asta nici macar comunistii n-au gandit-o, ei erau pantaloni scurti pe langa PSD! Noaptea mintii, ar zice unii. Insa e un efect asteptat al evolutiei din ultimii ani, in care am ajuns sa fim cam 40% analfabeti. La asta contribuie si filmele pentru copii dublate, iar acestia nu mai fac efortul sa citeasca pentru a intelege povestea. Si asta exact la o varsta la care cititul ar fi esential pentru o dezvoltare fireasca si rapida a intelectului.

Asadar multi analfabeti, parca un pic mai aproape de animale decat de oameni. Iar dobitoacele sunt conduse, ca turmele, dupa aia din fata de le fac semne. Ciobani, sau ce-or fi ei. De ce credeti ca Daea insista cu oaia lui? Exact resemnarea asta a Mioritei le place lor, dictatorilor. Nu e nevoie sa gandesti prea mult, o fac ei in locul tau si-ti dau mura-n gura atat problema, cat si solutia, de fapt, intreaga poveste. Ca sa ai ce rumega cand spargi seminte si galgai bere la pet. Asa se face ca romanii, care sunt cei mai pro-europeni din Europa, sunt condusi de o clica de penali cu discurs total anti-european. Pas de mai intelege asta!

Dragnea ii prosteste pe cei care se uita-n gura lui cu ineptia aia ca Vestul aduce pestele intoxicat in Romania, ca sa nu-l manance ei acolo. Pai, bai Dragneo! Cine a numit toti sefii aia de prin ministere, de la transporturi, vama, comisii, de la regii, care trebuie sa urmareasca, sa verifice si sa aprobe ce intra-n tara? Nu tu i-ai pus? Si-atunci cine e de vina, nu tu? Iar cu rosiile alea care nu sunt controlate la vama, tot Vestul e de vina? Nu cumva Coruptia endemica ce a cuprins toate institutiile romanesti face posibila toate debandada asta pornind de la marfurile de slaba calitate, pana la lipsa crasa de medicamente – aici chiar stiu ce vorbesc, crede-ma! – de scoli, spitale, autostrazi etc.

Ma opresc, ca nu pot sa fac acum inventarul cacatului in care am ajuns, dupa 30 de ani de cand am zis ca GATA, am scapat, suntem liberi!… Liberi, pe dracu’. Liberi sa ne pisam pe el de vot…?

In concluzie, pentru cei tineri, daca s-o nimeri vreunul sa citeasca randurile astea, va zic sa mergeti la VOT si la euro-parlamentare si la referendum. E pentru voi si pentru viitorul vostru. Altfel, ii lasati pe aia de v-am zis mai sus, turmele voteaza ce le spune TOV(arasul) ala din frunte, partidul de!

Cei nascuti mai devreme, asa mai leat cu mine, inteleg mai bine cum devine povestea, c-am mai trecut parca adineaori pe-acolo…

Si, asa cum se incheie si Morometii: Unde mergem noi, TOVule?

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *