I did it my way!… sau, cum mi-am transformat stilul de viaţă

Deci, se poate!
În ultimii ani am început să pun mai mare focus pe sănătatea mea. Mai ales că după operația de cancer și după tratament, mi s-a dat o a doua șansă. Pe care n-aș prea vrea s-o risipesc.🤣
M-am uitat pe toate site-urile de profil, d’astea cu viață sănătoasă, diete etc și până la urmă am ales calea mea. Nu știu dacă e bună, dar până acum la mine funcționează 🙏
Atenție! Nu luați textul ăsta ca recomandare, nu mă pricep deloc, nu am pregătirea necesară. E doar experiența mea și habar n-am dacă se potrivește altcuiva.
Așadar, am redus greutatea, că la vârsta mea, 62, ăsta e un element esențial. Am început de la 84 de kg, cât aveam după tratamentul hormonal, acum mă mențin între 67-69. Grăsimea în surplus nu face decât să îngreuneze funcționarea tuturor organelor, care muncesc din greu, ceea ce, evident, le reduce durata de viață. În plus, efortul pe glezne, genunchi, coloană etc, care trebuie să care zilnic niște kile sau zeci de kile în plus, e clar că este formidabil.
Și asta, de ce? Doar că-mi place mie să bag în mine fără noimă, sau fără să-mi fie foame, măcar?


Așadar, am trecut la multe schimbări. Am început cu doar două mese pe zi, una pe la 12 și cealaltă pe la 17. Apoi am eliminat total unele preparate, cum ar fi pâine, paste făinoase, prăjituri, lactate, brânzeturi, mezeluri sau altă carne procesată, conserve, dulcețuri, compoturi, sosuri, chipsuri etc…
Carnea am redus-o mult, și cantitativ și sortimentul. Acum, în principal doar pui, curcan, pește, rar mici sau oaie. Chiar am avut o perioadă de o lună de zile când am eliminat total din meniu orice produs de origine animală. Și au ieșit analizele foarte mișto!
Nu mai beau sucuri, de niciun fel, nici chiar fresh-uri. De ce să pierd fibrele? Mai bine mănânc o portocală cu totul decât să o fac suc. La fel cu lămâile, le storc în salată, apoi pun acolo și toată lămâia, tăiată bucăți (evident, fără coajă).
Singurele băuturi pentru mine sunt cafeaua, ceaiurile, bere, vin și câteodată mă mai prostesc cu niște cocktail-uri. Mult diluate 🤣 De la 40 de ani, nu mai beau deloc tării.
Aaaa, și multă apă! Dimineața, după exerciții, pe stomacul gol, cam 0,8 litri de apă minerală. Apoi masa, în mare parte doar semințe, legume și fructe. Toate fructele le mănânc doar dimineața.
La prânz, cam 2 zile pe săptămână, carne. În rest, doar ce se poate vegetal, musai o mare salată! De asta chiar sunt dependent!
Îmi plăceau mult dulciurile, tare de tot! E, acum am eliminat total capitolul ăsta. Doar fructoza din fructe și, uneori la nes, câte o pastilă de stevia. În rest, nimic. Glicemia crescută, diabetul, sunt iarăși destul de frecvente la vârsta asta, așa că încerc să le țin departe.
Alt element determinant pentru durata și calitatea vieții este tensiunea, care, de obicei, este crescută peste limitele normale. Așa că am decis să iau și aici măsuri și, pe lângă reducerea greutății, am eliminat total sarea. M-am obișnuit cu gustul nesărat, iar în salate pun doar piper și alte condimente. Și ies minunate!
Totuși, când mai mănânc măsline, sau mai ciugulesc din ce gătește Ana, îmi iau sarea de acolo 🤣


Așa am ajuns să fiu întotdeauna cu tensiunea permanent “pe verde”, în general pe la 12 cu 8. Azi a fost chiar mai jos, cu toate că pulsul pare mare, dar eram după exercițiile fizice.
Și oxigenul din sânge e la maxim, 99%!
Și toate astea, fără niciun medicament!
Foarte puțin cartofi, cred că o dată pe lună, pe care, mai nou, îi coacem. Multă sfeclă, țelină, morcov, fasole, năut, mazăre, brocoli, salată verde sau iceberg, ghimbir, ceapă, roșii de toate mărimile, castraveți, pătrunjel, leuștean, mărar, ridichi, avocado, de toate. Usturoi, zilnic, în cantități uriașe.
Și, de când am început eu să gătesc, fac tot felul de combinații proprii sau experimente găsite pe net. Îmi place chestia asta de mor, să-mi gătesc singu 💪 Eu, care până acum știam să fac doar cartofi prăjiți și lapte fiert. Bine, adevărul e că nici nu gătesc ceva complicat. Totul, cât mai simplu. De aceea, noi nu aruncăm deloc mâncare. Pentru că nu are ce să se strice, nu facem oale cu mâncare. Zilele trecute mi-am dat în stambă și am făcut un grătar cu mai multe feluri de carne. Am mâncat două zile, apoi restul e la congelator. Și se menține foarte mișto gustul, când va fi cazul s-o prepar.
Am înțeles că, pe lângă menținerea unei greutăți ideale, e importantă masa musculară. În special la persoanele în vârstă, mușchii țin mai bine oasele, care în timp se fragilizează. Deci, am început și cu niște exerciții un pic mai intense decât până acum. O să văd, în câteva luni, dacă am rezultate.
Uite-așa, mi-am schimbat stilul de viață. am început plimbări zilnice cu câinii, m-am mai dat cu bicicleta și trotineta… Media mea zilnică anuală e în jur de 5 mii de pași, ceea ce e ok.
Încerc să elimin stresul, pe cât posibil titlurile și știrile catastrofice, nu mai pun presiune pe mine aiurea, iau totul mai în ușor.
Alt element important, odihna. Dorm ca porcu’ în medie cam 9 ore. Ceea ce e minunat, mă ține toată ziua. Adorm pe la 1-2, asta nu e bine, însă eu funcționez mai bine noaptea.
Natura e încă un aliat esențial pentru mine. Stau cât se poate de mult, afară. Că e la mine în grădină, ori la Belciugatele, sau în parc, afară să fie! Dacă e și soare, cu atât mai bine, fac plajă ca înecatu’ 👍
Gașca e iarăși cel mai bun medicament pentru mine, avem atâtea experiențe mișto împreună, nu ne plictisim. Mă alimentează cu atât de mare energie pozitivă conexiunea cu ăștia mici, ceva formidabil. Și ei au ajuns la o armonie între ei, un numitor comun, chiar dacă mai sunt hârjoneli, sunt așa, de control.
Ultimul, dar nu cel din urmă factor ce mă ajută, e râsul! Că tot e azi Ziua Zâmbetului, rad foarte mult și mă amuză cam tot ce văd. Încerc mereu să iau partea pozitivă, aia cred că e cea mai potrivită pentru mine.
Aoleeeu, acum am văzut cât am scris! Voiam să mai scriu și de ce pictat, dar nu mai am timp! Că trebuie să plec la vernisajul expoziției de la Muzeul National Geologic, unde sunt și eu cu două tablouri.
Scuze că m-am întins atât!
Pa și aveți grijă de voi! 🤗

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *